קטרקט, הוא אחת מהסיבות היותר נפוצות אשר גורמות להידרדרות בראייה. בעיה רפואית זו שכיחה במיוחד בקרב מבוגרים החל מגיל 65, אולם התופעה אף עלולה להופיע בקרב צעירים.
מהי המשמעות של קטרקט?
קטרקט הוא מצב בו עדשת העין עוברת תהליך של התעכרות. כל עוד העין בריאה, היא אמורה להיות שקופה. בשלביה הראשונים של הקטרקט, חלק מהעדשה עובר תהליך של התעכרות, מה שגורם לטשטוש ראייה. במצב זה, תיתכן הידרדרות בראייה. לעיתים היא מתרחשת במשך שנים אך במקרים מסוימים גם בתוך חודשים ספורים
מהם הגורמים למחלה?
מחלת הקטרקט היא תוצאה ישירה של הזדקנות. רוב מקרי הקטרקט הם בקרב אנשים מגיל 65 ומעלה. כאשר מדובר במטופלים צעירים יותר, תיתכן נטייה גנטית למחלה. המחלה יכולה להיווצר כתוצאה מחבלה, מדלקות תוך עיניות, ממחלת הסוכרת וגם בשל נטילת תרופות מסוימות כמו סטרואידים. ישנם אף ילדים הסובלים מהבעיה, ובמקרים הללו הגורמים הם תורשה או מחלות מהן סבלה האם בתקופת ההיריון.
כיצד מרגישים?
ישנם חולי קטרקט שחשים בבעיה וישנם אחרים שאינם חשים בה כלל. בדרך כלל האבחנה לכך שיש קטרקט הוא שהראייה מדרדרת. במקרים מסוימים, ישנה רגישות לאור בעוצמה גבוהה, ונטייה לסנוור. עם זאת, חשוב לציין, הקטרקט איננו גורם לכאבים. בכל מקרה בו חשים ירידה באיכות הראייה או טשטוש, יש לפנות לרופא עיניים. באמצעות ניתוח פשוט ניתן לטפל בקטרקט ולשוב לראות בצורה חלקה ללא הפרעות.
על הטיפול
כאמור, הטיפול בבעיית הקטרקט מתבצע באמצעות ניתוח. במרבית המקרים אין מדובר בהרדמה כללית אלא בהרדמה מקומית בלבד. את הניתוח מבצעים בכל שלב של המחלה, בין אם היא התחלתית ובין אם מתקדמת. במהלך הניתוח פותחים את העין בשולי הקרנית, מוציאים את התוכן שעבר התעכרות של העדשה, ואת נרתיק העדשה שנותר שקוף משאירים במקומו. את הניתוח מבצעים באמצעות מיקרוסקופ כירורגי, וטכניקת הניתוח הינה מדויקת מאוד.
באילו מקרים יש לנתח?
הנטייה כיום היא לא להמתין עד להחמרת הקטרקט. את הניתוח מבצעים גם בשלב ההתחלתי של המחלה. מומלץ לבצע את הניתוח בזמן שחלה ירידה בראייה, כזו אשר גורמת לפגיעה בתפקוד. לא מומלץ להמתין עם ביצוע הניתוח עד אשר לא ניתן לקרוא אותיות קטנות או שיש קושי בראייה בלילה שכן הדבר יכול להוות סכנה, במיוחד עבור מי שירצה להמשיך לנהוג. כדאי לעבור את הניתוח בשלבים מוקדמים. החלמה מהניתוח אורכת כחודש לערך.